GRILOVANIE: Na Slovensku je tradíciou všetky druhy mäsa prepekať

18.07.2010 Celý región

Bratislava 18. júla (TASR) - Pri grilovaní je na Slovensku tradíciou všetky druhy mäsa prepekať.
V našich podmienkach sa zvyknú mäsá upravovať dlhší čas, ale správny steak sa pripravuje veľmi rýchlo. Pre TASR to konštatoval Vojtech Artz z Gourmet klubu pri Zväze hotelov a reštaurácií Slovenskej republiky.

\"Mal by byť v strede surový, maximálne ružový. Absolútne prepečený steak je faux pas. Všetko je nielen o výchove kuchárov, ale aj výchove zákazníka. Už aj na Slovensku sú však reštaurácie, ktoré ponúkajú kvalitné steaky, \" dodal.

Hoci sa pojem steak používa aj pri príprave kuracieho alebo bravčového mäsa, za pravé steaky sú považované steaky z hovädzieho mäsa, pričom jeho kvalita závisí od chovu. Za najkvalitnejšie hovädzie steakové mäso je podľa odborníka považovaná hovädzina z Južnej Ameriky, ale aj francúzske Charolais, americké alebo írske Angusy.

Najdrahšie mäso na steaky je kvôli vysokej starostlivosti z japonského chovu Kobe, ktorého dobytok je celoročne na zelených pastvinách so špeciálnou starostlivosťou spočívajúcou v masírovaní ryžovým vínom saké a denným kŕmením krmivom obsahujúcim veľké množstvo piva.

Zo špeciálnych chovov hovädzieho dobytka vo svete sa dá grilovať všetko mäso, napríklad aj stehno, lýtko, vysoká roštenka, nízka roštenka, dokonca aj pliecko. \"Zo slovenského hovädzieho mäsa sa na grilovanie používa sviečkovica, ktorá sa považuje za najkvalitnejšie mäso na prípravu steakov, \" uviedol odborník.

Pri steakovom mäse je dôležité humánne usmrtenie dobytka a jeho odležanie a zrenie. Vo svete sa necháva mäso na kvalitné steaky zrieť minimálne 21-30 dní a až potom sa dáva do predaja. \"Na Slovensku je mäso v predajniach už za štyri dni, preto vzniká problém, že pri kuchynskom spracovávaní mäsa býva hovädzina tuhá a potrebuje dlhší čas prípravy. Slovenská hovädzina je väčšinou určená na dusenie, na grilovanie je vhodná roštenka a sviečkovica, \" spresnil Artz.

Počas zrenia hovädzieho mäsa svalovina zmäkne, tuk spevnie a mäso je rovnomerne krehké. Pri zrení mäsa dochádza k jeho tmavnutiu. Pri výbere mäsa by sme sa mali preto riadiť aj jeho farbou. Tmavé mäso je vyzretejšie ako čerstvo ružové. Zvieratá chované na Slovensku sú kvalitné, žijú na pastvinách a po celý život sú pod veterinárnou kontrolou.

Na balení mäsa sú presné údaje o tom z akého chovu zviera pochádza, kedy bolo usmrtené a údaj o dobe spotreby. Vyzreté mäsá majú pri dodržaní určitých podmienok, ako sú vhodné skladovacie priestory s nulovou teplotou, dobu spotreby v chladenom stave až 160-180 dní. Mäso sa po dvoj-trojtýždňovom vyzretí v profesionálnych prevádzkach môže v chladenom stave udržiavať tri štyri mesiace.

Mäso na grilovanie je najvhodnejšie čerstvé. Mrazené suroviny sú vo všeobecnosti menej hodnotnejšie. Voda v mäse zmrazením roztrháva jeho štruktúru. \"Mrazené mäso obsahuje veľa vody a ťažko sa na grile pripravuje, \" uzavrel Artz.
 

Vyberte región